När ska man klippa häcken? Guide till häckklippning

Att klippa häcken är en viktig del av trädgårdsskötseln och hjälper till att hålla din trädgård snygg och välmående. I denna guide kommer vi på Vånga Trädgårdstjänst att gå igenom allt du behöver veta om häckklippning – från varför det är viktigt till de bästa tidpunkterna och metoderna för att klippa häcken. Oavsett om du har en bokhäck med genomgående stam, avenbokhäck, tuja eller gran, så får du här tips och råd som gör det enklare att hålla dina häckar i toppskick.

Varför är häckklippning så viktigt?

Häckklippning är avgörande för att häcken ska må bra och se bra ut, vilket bidrar till en tät och hälsosam växtlighet. När du klipper häcken regelbundet, främjar du tillväxten av nya skott, vilket gör att häcken blir tätare och mer robust. Genom att beskära häcken kan du också kontrollera dess form och storlek, vilket är viktigt för att undvika att den blir för stor och skrymmande. En välskött häck kan också fungera som en effektiv avgränsning och skapa en vacker bakgrund i trädgården.

Att trimma häcken på rätt sätt och vid rätt tidpunkt kan dessutom hjälpa till att förhindra sjukdomar och skadedjur. Döda och skadade grenar bör alltid tas bort, vilket bidrar till att hålla häcken frisk och livskraftig.

När ska du klippa häcken?

Den bästa tiden för att klippa din häck beror på vilken typ av häck du har. För de flesta lövfällande häckar, som bok och avenbok, är det bästa alterantivet att klippa tidigt på våren innan den nya tillväxten börjar. Detta hjälper till att forma häcken och främja tillväxten av nya skott. För vintergröna häckar, som tuja och gran, inklusive specifikt tuja gran, är det bäst att klippa tidigt på våren eller under JAS-perioden (juli, augusti, september). JAS-perioden är en bra tid att klippa häcken eftersom tillväxten börjar avta och växten har tid att återhämta sig innan vintern.

Kan man klippa häck på vintern och hösten?

Att klippa häcken på vintern och hösten är möjligt, men det finns några saker att tänka på. Under vintern kan hård klippning stressa växten, särskilt om det är mycket kallt. Om du behöver klippa häcken på vintern, gör det sparsamt och undvik att klippa när det är frost. Hösten kan vara en bra tid att göra en lättare beskärning för att hålla formen på häcken, men undvik att klippa för mycket, eftersom nya skott kan vara känsliga för frost.

Hur ofta bör häckarna klippas?

Hur ofta du ska klippa häckarna beror på vilken typ av häck du har och hur snabbt dess tillväxt är. Det är särskilt viktigt att vänta med att trimma topparna på unga häckar som bok och avenbok tills de har nått önskad höjd. Generellt sett bör lövträdshäckar, som bok och avenbok, klippas en till två gånger per år. En gång tidigt på våren och eventuellt en gång till under sommaren om häcken växer mycket. Vintergröna häckar, som tuja och gran, kan behöva klippas flera gånger per år för att hålla en tät och fin form. Det är viktigt att inte klippa för mycket åt gången, utan hellre klippa lite och ofta för att främja en jämn och tät tillväxt.

Att hålla din häck smalare upptill än vid basen hjälper också till att solen når hela växten, vilket främjar en jämn tillväxt. Använd rätt verktyg, som en vass häcksax, för att få rena snitt och undvik att skada växten. Kom ihåg att alltid tänka på växtens hälsa och form när du klipper – en välklippt häck är inte bara vacker, den mår också bra och bidrar till en trivsam trädgård.

Att tänka på när du ska klippa dina häckar

När du ska klippa häcken finns det flera viktiga faktorer att ha i åtanke för att få bästa möjliga resultat vid beskärning. Först och främst är det viktigt att välja rätt tidpunkt för klippningen, beroende på vilken typ av häck du har. För lövträdshäckar som bok och avenbok är det bäst att klippa tidigt på våren, medan vintergröna häckar som tuja och gran mår bra av att klippas under JAS-perioden.

Tänk också på väderförhållandena – undvik att klippa i extremt varmt eller kallt väder, eftersom detta kan stressa växten. Se till att din häcksax är vass och ren för att undvika skador på grenarna. Slutligen, tänk på säkerheten: använd skyddsutrustning som handskar och skyddsglasögon för att skydda dig själv när du klipper häcken.

Klippa häck – vilka redskap behövs?

För att klippa dina häckar effektivt och få bästa resultat vid beskärning behöver du rätt verktyg. Här är några viktiga redskap att ha till hands:

 1. Häcksax: En skarp och kraftfull häcksax är ett måste för att få rena snitt. Det finns både manuella och elektriska häcksaxar, beroende på dina preferenser och häckens storlek.
 2. Grensax: För tjockare grenar kan en grensax vara nödvändig för att göra rena och effektiva snitt.
 3. Sekatör: En sekatör är bra för att finputsa och ta bort mindre grenar och skott.
 4. Skyddsutrustning: Handskar, skyddsglasögon och hörselskydd (om du använder elektriska verktyg) är viktigt för din säkerhet.
 5. Stege: För högre häckar kan en stabil stege vara nödvändig för att nå toppen på ett säkert sätt.

Hur arbetar jag smidigast och säkrast med häckklippning?

För att arbeta smidigt och säkert när du klipper häcken bör du följa några grundläggande riktlinjer:

 1. Planera ditt arbete: Se till att du har en klar bild av vad som ska göras innan du börjar klippa.
 2. Kontrollera verktygen: Se till att alla redskap är i gott skick och vassa. Slöa verktyg gör arbetet svårare och kan skada häcken.
 3. Använd rätt teknik: Klipp alltid med rena snitt och undvik att klippa för mycket åt gången. Detta hjälper häcken att återhämta sig och främjar ny tillväxt vid beskärning.
 4. Säkerhet först: Använd alltid skyddsutrustning och var försiktig när du arbetar på stege. Klipp inte när det är blött eller halt.

Hur klipper man häcken jämnt?

För att klippa häcken jämnt kan du använda följande metod:

 1. Mät och markera: Använd ett snöre eller en markör för att skapa en linje längs häckens topp som du kan följa vid beskärning.
 2. Klipp från toppen och neråt: Börja alltid med att klippa toppen av häcken och arbeta dig neråt. Detta hjälper till att undvika att skräp faller på redan klippta områden.
 3. Arbeta systematiskt: Klipp i jämna, kontrollerade rörelser och kontrollera ditt arbete regelbundet för att säkerställa att du håller dig till linjen. För att uppnå önskad höjd och form, är det viktigt att klippa häcken i en vinkel, vilket gradvis leder till en tät och snygg utväxt.

Hur formklipper man en häck?

Formklippning handlar om att ge häcken en specifik form och kan vara både funktionell och estetisk. Här är några tips:

 1. Bestäm formen: Bestäm vilken form du vill att häcken ska ha – till exempel en fyrkantig, rund eller smalare upptill vid beskärning.
 2. Använd mallar: För komplicerade former kan du använda mallar eller ramar som hjälper dig att klippa exakt.
 3. Börja med en grundform: Klipp först häcken till en grundform och finjustera sedan för att få de specifika detaljerna på plats.

Vad kostar det att anlita någon för häckklippning?

Kostnaden för att anlita någon för häckklippning kan variera beroende på flera faktorer:

 • Häckens storlek och höjd: En större och högre häck kräver mer arbete vid beskärning och därmed högre kostnad.
 • Arbetets omfattning: Om häcken behöver formklippas eller om det finns mycket döda grenar att ta bort kan detta öka kostnaden.
 • Geografiskt läge: Priserna kan variera beroende på var du bor och tillgången på trädgårdsmästare i området.

Generellt kan priserna ligga mellan 300 och 700 kronor per timme, beroende på ovanstående faktorer. Det kan vara bra att begära offerter från flera trädgårdsmästare för att få en uppfattning om kostnaden och hitta den bästa lösningen för dig.

Vånga Trädgårdstjänst erbjuder professionell häckklippning i Östergötland, och vi hjälper dig gärna med en kostnadsfri offert. Kontakta oss för mer information och för att boka en tid som passar dig.

Rulla till toppen